image

Horní menu

Fulltextové vyhledávání 2.0

Drobečková navigace

Úvod > O nás > Kůsovské novinky > DEN MATEK

DEN MATEK



Datum konání:
9.5.2013

Koncert ZUŠ Stachy ke „ Dni matek“

    V měsíci květnu zahráli a také zazpívali všem maminkám žáci Základní umělecké školy ze Stach a to v prostorách knihovny domova. Účastnit se ovšem mohl každý, kdo si chtěl vychutnat hudební zážitek. Programem nás prováděla ředitelka ZUŠ Stachy paní Olga Bončková, jež nás seznamovala s tím, co nás v následujících chvílích čeká. Na jakých hudebních nástrojích nám žáci ukázali své umění? Na flétně, houslích, klavíru, dudách či klávesách. U některých skladeb doprovázeli své žáky pedagogové.  Jejich repertoár zahrnoval jak vážnou hudbu, tak i lidové a populární písně.

 

 

Den matek je den, kdy vzdáváme poctu našim matkám. Slaví se v různé dny na mnoha místech po celém světě. V České republice připadá Den matek na druhou květnovou neděli.
V tento den dávají děti svým matkám dárky, většinou vlastnoručně vyrobené. Jeho původ je už ve starověkém Řecku, kdy se slavil svátek plodnosti a matek, spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey = Kybelé, matky bohů.

Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku vznikla ve 20. století, roku 1907. Na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. O pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se druhou květnovou neděli.