26. týden 2023 |
27. týden 2023 |
Jídelníček 2023 26 týden.pdf | Jídelníček 2023 27 týden.pdf |
28. týden 2023 | |
Dne 13. 12. 2014 nabylo účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu. Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody a výrobky z nich
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich
Značení alergenů je pouze informační požadavek, tato povinnost se týká všech výrobců potravin a všech provozoven veřejného stravování. Vedoucí kuchyně musí potravinové alergeny jasně a zřetelně označit tak, aby byl strávník dostatečně informován o potravinových alergenech obsažených v podávaných pokrmech.
Žádné komentáře doposud nebyly přidány.
Přidat komentář